Leandro Slagboom wint Oudejaars snelschaken

 Het oudjaars snelschaaktoernooi van 2022 is een prooi geworden voor Leandro Slagboom uit Leeuwarden. Hij eindigde samen met Jeroen Weggen in de eerste poule op 3,5 uit 5, maar het onderling resultaat was in het voordeel van Leandro.

De deelname van Leandro, tweemalig Nederlands Kampioen tot 16 jaar, geeft wel aan dat het dit jaar een bijzonder sterk speelveld was. Bovendien zouden slechts de 6 best scorende van in totaal 28 spelers in de eerste groep komen, dus het was dringen geblazen aan de hoogste borden. Uiteindelijk vielen bijvoorbeeld regerend snelschaakkampioen, Bart Lemstra, en huidig clubkampioen, Sven Broersma, net buiten de boot. Zij kwamen beiden in groep 2 terecht.

Leandro domineerde de voorrondes met een score van 9 uit 9, en ook Albert Jan Hummel liet zich goed gelden met 7 uit 9. Daarna volgde een grote groep met scores tussen 4,5 en 6 punten. De eerste groep werd gecompleteerd door Arjan de Vries van Staunton, Jeroen Weggen, Pieter Bronsema en Mark Folbert van de Donger. Na de groepsindeling begon iedereen weer op 0. In deze 'poulefase' bleef uiteindelijk niemand ongeslagen, maar Leandro maakte de favorietenrol uiteindelijk wel waar met een score van 3,5 uit 5. De tweede plek was voor Jeroen, die daarmee het clubkampioenschap won, en Pieter eindigde als 3e na een knappe zege op Leandro in de laatste ronde.Regerend snelschaakkampioen Bart moest zoals gezegd genoegen nemen met een plekje in groep 2, maar wist deze wel naar zijn hand te zetten. Hij stond alleen een halfje af aan Sven, die 2e werd in deze poule. De derde plek was voor Murk Viersma van Emanuel Lasker.Groep 3 werd door Leffert Nicolai gewonnen. Leffert kende een moeizame voorronde, maar ging in de groepsfase duidelijk los en scoorde 5 uit 5. De tweede plek was voor onze jeugdspeler Hendrik Heikamp, en een drietal eindigde op de derde plek: René Wijnstra, Ruben Vlieg en Wiebe de Jong van de Donger.