Fries Kampioenschap Rapid

Schaakclub De Twee Kastelen uit Buitenpost, DTK, bestaat in 2023 70 jaar. Om dit te vieren is aangeboden aan de Friese Schaakbond om het Fries Kampioenschap Rapid schaken te houden. Schakers krijgen daarbij een kortere denktijd (15 minuten) en kortere extra tijd per zet (5 seconden). Dit werd tijdens de ledenvergadering van de Friese Schaakbond toegezegd.

In verband met zaalhuur, prijzen en het lunchpakket werden sponsoren gezocht. Vier partijen zegden een bijdrage toe om de uitgaven te dekken: de Friese Schaakbond, Bouwbedrijf Nootenbomer uit Surhuisterveen, Mulder Fourage uit Kollumerzwaag en POIESZ supermarkt uit Buitenpost. Uiteraard was er ook inschrijfgeld verschuldigd.

Het FK Rapid 2023 werd gehouden op zaterdag 13 mei in It Koartling te Buitenpost. Op de oproep om te komen schaken waren 28 personen afgekomen. Deze groep werd verdeeld in twee categorieën met elk 14 spelers. De categorieën speelden wel door elkaar, zodat een speler uit categorie 2 wel de mogelijkheid had om algeheel winnaar te worden van het FK.  Via een computerprogramma werden de uitslagen bijgehouden en werd telkens de nieuwe loting bepaald. Op deze manier werden 7 ronden gespeeld.

Bij de prijsuitreiking door Eeltsje Boomsma van de Friese Schaakbond werden eerst twee belangrijke vrijwilligers bedankt: Ton, de barman van It Koartling en de hoofdscheidsrechter Bart Lemstra. Uiteraard werden daarmee alle vrijwilligers en sponsoren bedankt die het toernooi mogelijk maakten.

In beide categorieën was het spannend tot de laatste ronde. In categorie A werd Leandro Slagboom (KSC Philidor 1847) winnaar met winst in alle 7 partijen. De strijd om plaats 2 ging tussen 4 mannen die erg kort bij elkaar stonden na ronde 6. Uiteindelijk werd Sikko Ros (SV E. Lasker) nummer 2 met 5,5 uit 7 wedstrijden en Tjitze Schram (SC Sneek) nummer 3 met 5 uit 7 wedstrijden.

In categorie B eindigden 3 mannen en 1 vrouw, NB de enige vrouw op het toernooi, op 4 punten uit 7 wedstrijden. Beslist werd op basis van zogenaamde weerstandspunten, ofwel hoe goed waren de tegenstanders tegen wie je hebt gespeeld.

Hendrik Heikamp (SV De Twee Kastelen) werd eerste, Elize Knobbe (SSV Mid-Fryslân) tweede en Jurjen Noorlander (SV De Twee Kastelen) derde.

Gedetailleerde uitslagen zijn te vinden op de FSB site.

Na de prijsuitreiking feliciteerde Eeltjse Boomsma namens de Friese Schaakbond SV De Twee Kastelen met het 70-jarig jubileum.

De vrijwilligers en de organisatie kijken terug op een zeer geslaagd toernooi.