FK Rapid schaken 2024

Op 1 juni werd in It Koartling het jaarlijkse Fries Kampioenschap Rapid schaken gehouden. DTK (De Twee Kastelen) trad voor het 2e achtereenvolgende jaar op als gastheer. Voor deze editie hadden zich 32 schakers ingeschreven en vooraf beloofde het een spannend toernooi te worden. Zowel titelverdediger Leonardo Slagboom, meerdere oud-kampioenen Selwin Keuning (2), Migchiel de Jong, Jan Hibma, Rienk Sijbesma en enkele aanstormende talenten bevonden zich in het deelnemersveld.

Namens DTK bevonden zich Bart Lemstra en talent Hendrik Heikamp onder de outsiders. Na 3 ronden leek het kaf van het koren gescheiden. Vier spelers, Selwin Keuning, Amir Nicolai, Migchiel de Jong en Leonardo Slagboom, allen behorend tot de topfavorieten, hadden zich losgeweekt van het grote middenveld. Na een soort van halve en hele finale leken de kaarten ineens in het voordeel van Selwin geschud. Hij wist van 2 belangrijke concurrenten te winnen en nam daardoor een punt voorsprong op zijn naaste belagers, waaronder de twee lokale helden. Hendrik had in de 5e ronde voor een grote verrassing gezorgd door oud-kampioen Migchiel de Jong te verslaan.

In 6e ronde wist Selwin subtopper Sikko Ros te verslaan en bleef zo op een 100 % score. De DTK-ers Bart Lemstra en Hendrik Heikamp speelden tegen elkaar een uiterst scherpe partij omdat ze bij winst nog een gooi naar de titel konden doen. Hendrik speelde, na kwaliteitsverlies, nog volop door voor de winst maar moest uiteindelijk met remise genoegen nemen. Daarmee schakelden ze elkaar uit in de titelstrijd.

Hiermee kwam de wisseltrofee in handen van Selwin en werd de 7e ronde afgewerkt in een strijd om de kruimels. Bart Lemstra speelde hierin remise tegen Selwin en wist met zijn prachtige 3e plaats de eer van DTK hoog te houden. Hendrik eindigde op een verdienstelijke 6e plaats.

De prijswinnaars:

A-groep: 1. Selwin Keuning 2. Amir Nicolai 3. Bart Lemstra

B-groep: 1. Peter Kramer 2. Evan de Wit 3. Louis Beuving

Weliswaar kende het toernooi een vroegtijdige beslissing, maar toch kan de organisatie van De Twee Kastelen terugzien op een geslaagd en sportief toernooi!

 

Winnaar Selwin Keuning wordt trofee overhandigd door Ben Noorlander