DTK 2 uitgeschakeld in de beker

Na donderdag succesvol voor de competitie te hebben gespeeld tegen het derde team van Schaakwoude, stond meteen een dag later de wedstrijd voor de beker tegen het tweede team van Heerenveen op het programma. Of de vermoeidheid na de lange schaakavond ervoor een rol heeft gespeeld is moeilijk te zeggen, maar deze avond verliep niet geheel zoals we het liever hadden gezien. Met de uitslag van 3-1 werden we uit de beker geknikkerd.

Wat rating betrof waren de teams aan elkaar gewaagd, dus kon het voor wat dat betreft alle kanten op. De loting wat kleur betrof zorgde ervoor dat DTK 2 wit aan bord 1 en 3 kreeg.

Allereerst kwamen de spelers op het vierde bord remise overeen. Daar mocht Anne-Dirk de Jong het met zwart opnemen opnemen tegen Pawel Lapka. In wat eerst een klassieke Caro-Kann opening leek te worden, koos wit voor een gambiet variant. Hierdoor kon wit snel ontwikkelen en had snel druk op de f7-pion. Een aantal scherpe zetten volgde waar, zo leek het, Anne Dirk zijn koning niet uit het centrum kon halen. Hierdoor bleef er van de witkant een constante druk op de zwarte stelling waardoor Anne-Dirk genoodzaakt bleef tot verdedigen. Na het ruilen van een loper en een paard leek de witte aanval nog best wat voeten in de aarde te hebben. Wit bood op dat moment, een beetje verrassend, remise aan, iets dat Anne-Dirk op dat moment dan ook graag aannam. 

Jan van Paassen kreeg met wit tegen Bas van der Zwaag een Pirc verdediging tegenover zich. Door een iets te afwachtende houding in de opening gaf hij zwart de gelegenheid een overheersende pionnenstructuur op te zetten. Hierdoor raakten zijn stukken steeds meer uit positie en kwam de ontwikkeling van zijn eigen spel steeds meer onder druk te staan. In materieel opzicht was de partij lang gelijk, maar toen zwart een kwaliteit won en de witte stelling helemaal werd overlopen, restte Jan niets anders dan opgave.

Met een tussenstand van 1½-½ in het voordeel van Heerenveen mocht er geen partij meer verloren gaan aan de kant van DTK. Toch zou dat gaan gebeuren.

De partij tussen Leffert Nicolai en Jan Velde ging lange tijd gelijk op. Het was vooral een positioneel gevecht waarin het evenwicht lange tijd gelijk bleef. Stukken werden afgeruild en nadat ook de laatste torens waren afgeruild ontstond een gelijkstaand lopereindspel met enkele pionnen. Leffert dacht met loperruil in een gunstig eindspel terecht te komen maar dat pakte totaal anders uit. Ineens kwamen de winstkansen bij zijn opponent te liggen en die liet dit buitenkansje niet meer van zich afnemen. Leffert kreeg geen kans meer om de boel gelijk te trekken, zijn koning werd vastgeketend aan de rand van het bord waarna via pionpromotie mat onvermijdelijk zou worden. Daarmee was de winst voor het team van Heerenveen meteen ook een feit. Stand 2½-½.

Voor wat het verder bekeren betrof deed de uitslag van de laatste partij die nog bezig was, tussen Derk Schuttel en Tjeerd Siblesz, er niet meer toe. In zijn partij stond Derk lange tijd onder druk langs de f-lijn. Het werd een min of meer klassieke flankaanval waar Derk zijn tegenkansen in het centrum moest zoeken. Daarin werd het een voorzichtig balanceren tussen niet te snel opstoten en niet te langzaam. Met een tijdelijk stukoffer dacht Derk eerst een pion te winnen maar was bang voor de compensatie. Terecht bleek in de analyse. Wit liet zijn damevleugel enigszins onbeheerd. Met het openen kreeg Derk daar tegenkansen en miste hij de beste zet waarop Jan hem na afloop op attendeerde. Na ruil van meerdere stukken kwamen de spelers, in een complexe tussenstand met klein plusje voor wit, remise overeen.

Daarmee werd de eindstand van 3-1 in het voordeel van Heerenveen een feit.

Details