Opnieuw gelijkspel DTK tegen Lasker 2

Het eerste team speelde deze vrijdagavond de verre uitwedstrijd tegen Emanuel Lasker 2 in Sint Jacobiparochie. Lasker heeft voor een kleine gemeenschap een erg sterke schaakclub: er speelt een achttal landelijk op hoog niveau, en in de Friese schaakbond doet het eerste viertal mee om het kampioenschap in de hoofdklasse. Het tweede team van Lasker speelt (net als DTK 1) een niveau lager en is vaak een luis in de pels van DTK.

De voorgaande vier wedstrijden tussen deze twee teams eindigden elk in een gelijkspel, en ook deze avond werd het 2-2.

Aan bord 4 ging Pieter Bronsema in de opening in de fout tegen routinier Johnny Diekstra. Pieter moest vroeg in de denktank. De dames werden geruild over de d-lijn en er was niet zoveel aan de hand geweest als Pieter met zijn paard had teruggeslagen. Hij sloeg echter met de koning, waarna deze in de problemen kwam op de d-lijn en Pieter al gauw beslissend materiaal verloor: 1-0 voor Lasker.

Aan bord 1 speelde Jeroen Weggen tegen oud-DTKer Hans Kemperman (deze was in 1999 nog clubkampioen van DTK). Jeroen kon vanuit de opening een ontwikkelingsvoorsprong en ruimtevoordeel pakken. Het enige wat Hans hier tegen kon bedenken was een verdachte stukwinst tegen drie pionnen (anders gezegd: een stukoffer van Jeroen voor 3 pionnen). Hierbij werd ook heel wat materiaal afgeruild, maar het belangrijke was dat 2 van de 3 pionnen die Jeroen voor het stuk kreeg verbonden vrijpionnen op de 5e rij waren. Nu weet ik dat er vaak wordt gezegd dat 2 verbonden vrijpionnen op de 6e rij evenveel waard zijn als een toren, maar hoeveel zijn twee verbonden vrijpionnen op de 5e rij dan waard?


In ieder geval bleken de pionnen in deze stelling niet meer te stoppen (1-1).

De overige twee partijen duurden tot het laatste speeluur. Bart Lemstra had een langzame manouvreerpartij tegen Thijs Tuinstra. Op een bepaald moment kwam het centrum een beetje open, waardoor Barts zwartveldige loper plotseling enorm sterk werd. Thijs probeerde nog verwarring te zaaien door een paar pionnen in de weg te gooien, maar Bart kon deze simpelweg pakken en kreeg hierna een mataanval over de zwarte velden: 2-1 voor DTK.

Als laatste was Sven Broersma nog bezig tegen Jacob Strikwerda. Sven speelde een bekend pionoffer. Strikwerda nam het offer aan en speelde het vervolg heel secuur. Sven kon het juiste plan niet vinden waardoor de compensatie voor de pion langzaam verdween. Zwart wist de dames te ruilen en speelde het eindspel met pluspion prima uit, waardoor er een 2-2 eindstand op het bord kwam.

Gezien het geringe ratingverschil was het gelijkspel niet helemaal onverwacht, toch is dit teleurstellend voor DTK dat nu reeds 3 matchpunten achterstaat op koploper Sneek. De volgende competitiewedstrijd van DTK is in december tegen het 2e van Schaakclub Leeuwarden, maar tussendoor vindt er nog een bekerwedstrijd plaats tegen Bakkeveen 2. Misschien dat er dan wel een keer kan worden gewonnen.