Duidelijke winst DTK in 1/8e finale beker

De competitie is hervat en daarmee ook de bekercompetitie, waarbij DTK in de 1/8e finale thuis tegen Steenwijk geloot had. Eerlijk gezegd is het, voor ons 1e team althans, zeer lang geleden dat we tegen Steenwijk hebben gespeeld - ik kan me in ieder geval geen enkele wedstrijd herinneren, dus het moet minimaal 15 jaar geleden zijn.

In deze wedstrijd maakten we onze (lichte) favorietenrol waar. Aan bord 1 stond ik al gauw prettig, hetzelfde gold eigenlijk voor Leffert aan bord 3 (maar moest wel een beetje op de klok letten), en Derk greep ook het initiatief op bord 4. Alleen Sven stond duidelijk minder aan bord 2.

Gelukkig werd hij gered door een remise-aanbod van tegenstander Auke van Urk. Sven behandelde de opening de opening niet goed en kwam minder te staan, op een bepaald moment gewoon verloren. Sven's pionstructuur kende meerdere gaten en bovendien had wit een sterk loperpaar. Auke zag echter niet hoe hij er doorheen kon komen (wit had kunnen winnen met een aanval op de koningsvleugel, toont de machine aan) en toen de stelling enigszins geblokkeerd raakte werd remise overeengekomen. Een meevallertje (0,5-0,5).

Leffert had aan bord 3 te maken met Nick Jhirad, die opvallend vlug speelde. Dit leidde tot een groot verschil op de klok, maar ook tot wat kleine onnauwkeurigheden van de zwartspeler. Leffert won een pion en er werd afgewikkeld naar een eindspel met 2 stel torens + 2 lichte stukken. Hier won zwart met een combinatie een kleine kwaliteit tegen een 2e pion, maar in feite vergrootte dit Lefferts voordeel: nu was de situatie 2 torens + 2 gevaarlijke vrijpionnen, tegen toren+loper+paard voor zwart. In het vervolg wist Leffert wel raad met dit eindspel, en toen hij afwikkelde naar een gewonnen pionneneindspel gaf zwart zich gewonnen (1,5-0,5).

Derk haalde vervolgens de winst binnen door Henk van Dijk te verslaan. Hoe het precies ging kunt u lezen in het verslag "Bekeravontuur van Derk +15e ronde intern". Ik was halverwege er niet helemaal gerust op, maar uiteindelijk een prima partij van onze zwartspeler (2,5-0,5).

Tot slot was ik nog bezig tegen Peter de Korver. De ongebruikelijke opening van zwart had ik wel eens bestudeerd en ik pakte het voortvarend aan, met groot voordeel uit de opening als gevolg. In het middenspel vond zwart niet de juiste counter met als gevolg dat ik mijn voordeel om kon zetten in een winnende stelling, vooral dankzij twee ijzersterke vrijpionnen op de damevleugel. Hierna haperde de afwerking een klein beetje, maar toen ik de kans zag om dames te ruilen greep ik die direct en het eindspel was makkelijk gewonnen (dankzij eerder genoemde vrijpionnen).

Een duidelijke 3,5-0,5 overwinning dus. In de kwartfinale spelen we uit tegen Schaakwoude (altijd leuk!) - deze wedstrijd zal ergens in april gespeeld worden.