Bart Lemstra wint snelschaken 19/20

Vrijdag 27 december werd het jaarlijkse oudjaars-snelschaaktoernooi van DTK weer gespeeld. Met zo'n 26 deelnemers waren er iets minder schakers dan voorgaande jaren, maar nog steeds ruimschoots voldoende voor een gezellige en geslaagde snelschaakavond.

Zoals altijd werd een open voorronde gespeeld van 7 rondes waarbij iedereen tegen iedereen ingedeeld kon worden (via Zwitsers systeem), waarna de spelers aan de hand van de ranglijst (en wat natte vingerwerk) over groepen van ca. 8 spelers verdeeld werden. Met 26 deelnemers was dit wel een beetje lastig, want dit verdeelt niet goed over groepen van 8. Dus werd besloten om met 2 groepen van 8 en 1 groep van 10 deelnemers verder te gaan. Dit betekende wel dat de laatste groep 9 rondes moest afwerken, hetgeen misschien een beetje veel was - in de laatste ronde werden veel partijen al snel remise gegeven omdat de spelers schaakmoe waren!

De voorrondes leverden m.i. geen hele grote verrassingen op. 6 van de 8 spelers die vorig jaar ook in de A-groep zaten, zaten daar dit jaar opnieuw. Misschien wel verrassend was dat Jan Sybren Zagema alleen bovenaan stond na de voorronde met 6 uit 7 (5x winst, 2x remise). Bij de groepsfase begin je helaas weer op nul en resultaten in de voorronde zijn geen garantie voor resultaten in het 2e deel van het toernooi... Voor de A-groep plaatsten zich ook Jeroen Weggen (5,5), Bart Lemstra, Albert Jan Hummel, Pieter Bronsema, Sven Broersma (alle vier 5/7), Arjen de Vries (4,5/7) en Leffert Nicolai (4/7).

Zoals gezegd had Jan Sybren de hoogste score gehaald in de voorronde, maar in de groepsfase verloor hij in ronde 2, 3 en 4 van respectievelijk Jeroen, Bart en Albert Jan, en was daarmee in feite uitgeschakeld. Deze drie heren scoorden het ene na het andere punt en gingen uitmaken wie de titel zou pakken. Huidig kampioen Jeroen ging het beste van start met 4 uit 4, waaronder een winst op Bart. Bart had na 4 ronden 3 punten, als ook Albert Jan (die zich, net als in de voorrondes, liet verrassen door jeugdspeler Arjen de Vries). In ronde 5 versloeg Albert Jan Jeroen en won Bart van Leffert, waardoor de drie spelers elk 4 uit 5 hadden. Ronde 5 zag de partij Bart tegen Albert Jan: deze werd door eerstgenoemde gewonnen. Jeroen won zijn partij van Pieter, waardoor hij samen met Bart met 5 uit 6 aan de leiding ging.

De laatste ronde was dus beslissend; hierin kon Jeroen na een goed begin helaas niet verder komen dan remise tegen Sven, terwijl Bart gedecideerd zijn partij van Pieter won en daarmee het kampioenschap weer terugpakte (in 2017/18 was hij ook snelschaakkampioen). Proficiat!

De B-groep werd een prooi voor Pieter Postma (NEO). Het werd in feite een tweestrijd tussen Pieter en onze eigen Derk Schuttel, die in de 5e ronde in de onderlinge partij in het voordeel van Pieter beslist werd. Pieter verslikte zich in de volgende ronde nog wel in Jan Bergmans (die knap derde werd), maar Derk liet diezelfde ronde ook een halfje liggen (en scoorde uiteindelijk 5,5/7) waardoor 6/7 genoeg was voor Pieter om de B-groep te winnen.

De C-groep werd met afstand gewonnen door Ruben Vlieg. Het zat Ruben niet mee in de voorrondes, hierin scoorde hij 2 uit 7 en eindigde in het onderste deel van de ranglijst, maar in de groepsfase was hij goed op dreef en scoorde uiteindelijk 8,5 uit 9! De oude rotten Bartele Bosma en Melle Bosma bewezen ook nog aardig mee te kunnen doen; Bartele scoorde 7 uit 9 en werd 2e, en Melle had met 6 uit 9 voldoende voor de 3e plaats.

Net zoals de afgelopen jaren was het toernooi een succes met veel spannende partijen, sportieve spelers, veel oliebollen en (ten minste) 4 prijsjes voor elke groep. Een goede formule die we volgend jaar gewoon opnieuw gaan gebruiken.


Uitslagen A-groep:


B-groep:


C-groep: