3 winnaars bij geslaagd snelschaaktoernooi

Vrijdag 30 december vond het jaarlijkse snelschaaktoernooi van DTK plaats. Anders dan voorheen was het toernooi dit jaar uitdrukkelijk opengesteld voor schakers van buiten de club en was er ook in de omgeving wat reclame gemaakt.

En dat wierp haar vruchten af: In de 2 weken voor het toernooi kwamen de nodige aanmeldingen binnen, en ondanks een paar afzeggingen op het laatste moment was de Schakel goed gevuld met 32 schakers waarvan de helft van DTK, de andere helft van andere clubs: Leek, Philidor, De Donger, Schaakwoude, Lasker en ook Garyp waren allen vertegenwoordigd.

Volgens traditie werd er eerst een open competitie gehouden met Zwitsers systeem van 7 rondes, waarna aan de hand van de stand de spelers verdeeld werden over 4 groepen van 8 spelers. Met zoveel deelnemers leverde dit wel een paar probleempjes op, want na 7 ronden was er een grote middenmoot van spelers met 4, 3,5 of 3 punten. Spelers met evenveel punten werden soms in een groep hoger of lager ingedeeld. De indeling is het enige minpuntje waar bij toekomstige edities opnieuw naar gekeken moet worden.

Voor de rest was het echter een geslaagd toernooi, wat wel bleek uit de vele positieve reacties. Voor iedereen waren er oliebollen en in elke groep ging de helft (nummers 1-3 en de nummer laatst) met een prijsje naar huis.

De D-groep werd een prooi voor DTK-jeugdschaker Sven Broersma, die een wat ongelukkige voorronde had gehad. Dit zette hij recht in de poulefase met een score van 6,5 uit 7. Melle Bosma werd tweede met 5,5/7 en de derde plaats was voor Rene Wijnstra (4,5/7). Een andere DTK-jeugdspeler, Michiel de Vries, kreeg de poedelprijs.

In de C-groep waren er 7 spelers omdat er één schaker was afgehaakt na de voorrondes. Deze poule werd met 6 uit 6 overtuigend gewonnen door Pieter van Kammen van Schaakwoude. Derk Schuttel pakte met 5 uit 6 de tweede plaats, en de derde plaats ging naar Bartele Bosma met 4 uit 6. De poedelprijs was voor Rudy van den Bosch.

In de B-groep was het nogal spannend. Hier eindigden 2 spelers op de eerste plaats met 5,5 uit 7: Gerben van der Heide van Schaakwoude en Christian Torensma van Philidor. Gerben had echter de onderlinge partij gewonnen en pakte zo de eerste prijs. De derde prijs was knap voor Machiel Oostra met 4 uit 7. De poedelprijs ging naar Peter Boonstra.

De A-groep was erg spannend en kende een unieke ontknoping. Drie spelers eindigden namelijk geheel gelijk op de eerste plaats. Bart Lemstra, Jeroen Weggen en oud-DTKer Hans Kemperman (die erg sterk voor de dag kwam) haalden alledrie 5,5 uit 7 en hadden hun onderlinge partijen remise gespeeld (in extreme tijdnood werden sommige spelers toch wel erg nerveus), waardoor er ook op onderling resultaat geen verschil was. Uiteindelijk werd maar besloten om gewoon deze drie gezamenlijk tot winnaar uit te roepen, want voor de prijsuitreiking maakte het verder niet uit. Later in het jaar zullen Bart en Jeroen uitmaken wie zich de (interne) snelschaakkampioen 2016/17 van DTK mag noemen. In deze groep scoorde Albert Jan Hummel ook goed met 4,5 uit 7, maar hij verloor van Kemperman en scoorde daardoor ietsje lager. De poedelprijs in deze groep ging naar Jan Torensma, de vader van enkele jeugdspelers van Philidor.

Na deze prijsuitreiking bleken er nog 2 prijsjes over te zijn, die aan respectievelijk de jongste en de oudste deelnemer werden gegeven. Hierna kon het toernooi om ongeveer 23:45 afgesloten worden, een prima toernooiconcept dat voor herhaling vatbaar is.

Hier zijn enkele foto's te vinden: link