A horse, a horse my Kingdom for a horse (ronde 15)

Deze beroemde woorden sprak Richard III in een toneelstuk van William Shakespeare, tijdens de slag om Bosworth. (dit laatste moest ik even googlen) De Duitse schaakgrootmeester Siegbert Tarrasch kende dit stuk ongetwijfeld, hij had tenslotte het gymnasium bezocht en studeerde later af als arts.

Dat zijn variant in de Franse verdediging ooit aanleiding zou geven voor talloze zetten met de zwarte paarden had hij niet kunnen bevroeden. Na het middenspel stonden deze mooi symmetrisch net als in de begin opstelling, echter nu tegen de zijlijnen i.p.v. de achterste rij.

 Waarlijk een uniek stukje schaakvlijt. Je zou bijna  vermoeden dat de zwartspeler in december meekeek toen zijn tegenstander de schaakmoeders lesgaf in het oefenen met de paardensprong.

Het kunststukje was echter nog niet af. Het linker paard sneuvelde helaas waarna het rechter paard in straffe draf richting b8 ging, het beginveld van zijn kompaan. Om hier, 3 zetten later, te sneuvelen. Wie was deze kloeke zwarte ridder die bijna een derde deel van zijn zetten met een paard uitvoerde? Wie van onze clubleden met een agrarische achtergrond speelt er altijd Frans?

In deze partij wist Derk steeds druk op de stelling te houden en pogingen van Bartele op het verkrijgen van wat lucht te omzeilen. In het eindspel won hij tenslotte eerst één en daarna een tweede pion. Zonder kans op tegenspel gaf Bartele op.

Rest vd partijen: 
- Jan Bergmans had weinig moeite met Lieuwe.
- Jan van Paassen had het een stuk lastiger tegen Jeroen Weggen, laatstgenoemde kon op f7 inslaan met zijn loper. Hierna duurde het even maar toen Jeroen alle stukken naar de koningsvleugel had gedirigeerd kon hij beslissend materiaal winnen.
- Ruben Vlieg won al gauw een stuk tegen Jacob Spijkerman, de zwakte van de a4-e8 diagonaal was hier debet aan. Niet veel later ging ook de zwarte dame verloren, de rest was niet moeilijk voor Ruben.
- Aiso tegen Wiebe werd remise in een vrij symmetrische stelling, waarbij Wiebe op een sterk paard kon bogen tegen de loper van Aiso.