Nog twee titelkandidaten?

Na ronde 16 van de interne competitie hebben twee spelers zich bovenin duidelijk losgemaakt van de rest van de schakers: Jeroen en Derk.

Het gat met de nummers 3 en 4, Pieter Bronsema en Melle Bosma, is op dit moment ongeveer 2 winstpartijen. Derk won vrijdag als eerste van Lieuwe van der Veen en bleef zo in ieder geval op korte afstand van Jeroen. Jeroen was ook bijzonder snel klaar voor zijn doen, tegen Sven. Sven dacht een pion te winnen maar had een damezet van wit over het hoofd gezien waardoor hij meteen een stuk zou verliezen. Dus gaf hij maar op.

De strijd onder plek 4 is nog bijzonder interessant - tussen de plaatsen 5 en 16 is het verschil niet zo groot qua score, en eigenlijk kan iedereen van iedereen winnen in deze groep. Zo leek Aiso redelijk goed te staan tegen Machiel tot hij plots een kwaliteit inleverde en daarmee de partij verloor. Rick sloot ook aan bij deze grote 'middenmoot' door Jacob te verslaan. Rick won al gauw een stuk, maar kwam later nog in de problemen met zijn koning. Gelukkig voor hem kon hij deze problemen oplossen en met het stuk extra winnen.

De kleine verschillen op de ranglijst kun je ook opmaken aan de hand van het resultaat van de partij tussen Jan van Paassen en Melle Bosma. In een gelijkopgaande partij ging Jan te gretig in op een slagenwisseling in het centrum waardoor zijn loper op d3 plotseling ingesloten raakte en verloren ging. Hierna probeerde Jan het nog een paar zetten met een verdachte aanval op de koningsvleugel, maar Melle had alles goed in de gaten en kon even later het punt incasseren. Als gevolg van deze partij steeg Melle van plaats 5 naar 4, maar ging Jan van 7 naar 12 achteruit...

De enige partij die nog niet is genoemd is die tussen Bartele Bosma en Wiebe van der Velde. Deze partij was pas na 23:30 klaar. Het lijkt erop dat met het nieuwe speeltempo er elke ronde wel een partij is die de volle speeltijd in beslag neemt. In deze partij stond Bartele lange tijd een pion voor. De dames werden geruild, later ook alle torens en er bleef een eindspel over van loper en paard tegen loper en paard, 5 tegen 4 pionnen. Bartele kon niet snel een vrijpion creeëren, zag niet goed hoe hij verder moest komen en ging dus akkoord met remise.