Een briefloos verslag van 1 maart

Helaas had niemand een briefje ingeleverd met een notitie over zijn partij, dus moet de dikke duim er aan te pas komen om een verslag in elkaar te draaien van de wedstrijden op de eerste meteorologische lentedag. Met 6 partijen een goed bezette zaal, dus de opmaat voor een geslaagde schaakavond.

Leffert kreeg Lieuwe als tegenstander. Het niveauverschil was te groot waardoor Leffert al snel zijn eerste punten voor de interne ranglijst bij kon schrijven.

Op dat moment had Jan van Paassen al een diepe zucht laten horen. Hij had een klassieke fout begaan. Al rekenend om zijn loper naar een veilig veld te brengen speelde hij eerst de tweede zet van zijn zettenreeks. Zijn loper ging verloren en daarmee feitelijk de partij. Hij leek nog even terug te kunnen komen in de partij maar nadat Derk de dameruil had geforceerd was de angel eruit en was het eindspel met een kwaliteit voorsprong voor hem gewonnen.

Nummers 4 en 5 speelden de langste partij van de avond. Sven nam weer eens de zwarte diagonaal in bezit en wist allerlei dreigingen in de stelling te brengen. Zijn  paard dreigde binnen te vallen en Melle zag langzamerhand zijn structuur verslechteren. Ergens in het middenspel ging Sven met de kwaliteit aan de haal en was de partij min of meer al beslist. Melle spartelde nog lang tegen maar had nauwelijks bruikbare zetten en had, niet voor het eerst, ook nog weinig tijd om iets te bedenken. Sven lijkt hiermee de sprong in het klassement naar de 2e plaats te maken.

Wiebe speelde tegen Rick een taaie partij. Hij gaf, om een pion in het centrum te winnen, zijn loperpaar en hield daarna steeds druk op de stelling. De zwarte koning kwam onder druk te staan nadat de f-pion van Wiebe vervelend opstoomde. Rick zocht een veilig heenkomen voor zijn koning op de andere vleugel maar kon alle gevaren niet weerstaan.

Rene wist met een brutale uitval van zijn dame Jacob flink onder druk te zetten. Laatstgenoemde kwam niet aan de rokade toe en moest alle zeilen bijzetten om al het onheil te voorkomen. De druk werd te groot en materiaal ging verloren en daarmee de partij.

Bartele had tegen Ruben lange tijd minimaal een gelijkwaardige stelling. Een remise-aanbod/aanvaarding leek in de lucht te hangen. Totdat het pardoes toch nog mis ging voor Bartele.

Met nog 6 ronden te gaan lijkt het kampioenschap beslist maar de strijd tussen de B’s nog lang niet. Wiebe heeft zich weliswaar iets afgescheiden van de 6 achtervolgers maar hij zal de komende weken wel een relatief zwaarder programma krijgen.