Bart finalist in beker competitie DTK

De 2e halve finale ging vrijdag 8 maart tussen Bart en Derk. Vooraf bespiegelden ze nog even dat er weinig echte verrassingen in de bekerronden waren geweest en dat de sterkere spelers, ondanks hun tijdsnadeel vanwege de hogere rating, niet echt in de problemen waren gekomen.

Bart bleek deze avond geen uitzondering te willen worden. In vlot tempo zette hij in een scherpe partij de stukken goed neer. In de opening, een Grünfeld Indiër, week hij op de 8e zet af van de theorie. Tenminste in de database van Derk kwam Lg5 niet voor.

In een partij in Ulaanbaatar (hoofdstad in Mongolië, moest ik wel even opzoeken) speelde wit hier Le3. Daarna produceerden de spelers enkele zetten later een stelling die identiek was aan de bekerwedstrijd:

Eén klein verschil. In de partij tussen Chi Fentong en Ganduulga Dagii, was wit aan zet en gisteravond zwart. Dit zou toch een voordeeltje moeten zijn.

In genoemde partij speelde wit f4, waarna Pc6 volgde. Na een wild vervolg wist zwart de partij te winnen.

Derk vertrouwde de paardezet niet en zette met cxd4 in op dameruil. Na rokade dacht hij met f5 de stelling te kunnen openen, maar reageerde fout en kreeg daarna het deksel op de neus. Met als gevolg dat Bart zich terecht voor de finale plaatste. Hierin krijgt hij een uur tijdvoordeel tegen Jeroen. Dit belooft een spannende partij te worden!

Voor de interne competitie werden vier partijen gespeeld.

Bartele won regelmatig van Jacob, Ruben deed hele goede zaken voor de B-competitie door Wiebe te verslaan. In het middelspel waren zijn paarden oppermachtig en Wiebe wachtte niet op vonnis maar gaf zich over.

Melle vocht zich in een lange partij langs Rene. Hij had weliswaar 2 pionnen meer maar moest langdurig manoeuvreren in een eindspel met een zwakke loper tegen een paard. De vrijpion ging verloren op de damevleugel. Na afruil van de twee stukken moest het op de andere vleugel gebeuren. Na het behalen van de oppositie was het pleit beslecht. Er was geen tijd om dit eindspel te bestuderen omdat het lang remise leek.

De partij van de avond ging tussen Rick en Leffert. Het spel golfde op en neer. Dan leek de een beter te staan, dan weer de ander. In het late middenspel verloor Rick een loper maar leek veel compensatie te hebben vanwege de open velden rond de zwarte koning. De ene keer viel Rick de koning aan via de diagonaal, de andere keer weer langs een lijn. Met de dreigende tijdnood kon het alle kanten op. Totdat plots de witte dame verloren ging. Leffert gaf ruiterlijk toe dat hij vaak slecht had gestaan en met moeite de dreigingen kon pareren.