Een gezellige avond in Buitenpost?

Bij het betreden van de speelzaal leek het een gezellige avond te gaan worden. De jeugdspelers waren hun partijtjes aan het afronden, er werden sterke verhalen en anekdotes uit een ver verleden verteld door de vroege aanwezigen.

Dit bleken echter losse flodders te zijn, want toen de kruitdampen waren opgetrokken bleken er bijna net zoveel volwassenen weer te vertrekken als er achterbleven. Externe verplichtingen en de naweeën van de bekerwedstrijd op donderdag ( gezien het resultaat tegen de Lemsters, vraag ik me af of er nog een verslag van deze wedstrijd komt) zorgden voor een minimale bezetting voor de 11e ronde van de interne competitie.

Bij wielerwedstrijden wordt een tijdschema gemaakt. Tussentijds worden er meldingen gemaakt of de doorkomsten bij de meetpunten voor- of achterlopen op dit schema. Handig als je een hoogtepunt live wilt meemaken! Bij het schaken krijg je een toeslag voor iedere gespeelde zet op de toegestane bedenktijd. Lieuwe en Derk speelden hun partij in een dergelijk hoog tempo dat ze bij het beëindigen van de partij bijna 10 minuten verdiend hadden. Ze stopten dus voordat ze begonnen waren. In de partij kwam het verschil op de ranglijst duidelijk naar voren. Na loperverlies in de opening liep Lieuwe achter de feiten aan. Hij probeerde nog tegenspel te krijgen maar de tegendreigingen werden te groot.

De Bosma’s gebruikten beide aanmerkelijk meer tijd. Bartele speelde met zwart tegen Jacob. Na een rustig begin sloeg daar opeens de vlam in de pan. Jacob had zijn zwartveldige loper enigszins buitenspel gezet. Dit was voor Bartele het startschot voor een flinke koningsaanval. Jacob verweerde zich dapper met verrassende zetten en had de nodige tegendreigingen. Bartele ruilde een paar stukken en verminkte daarbij de koningsstelling.  Jacob vond niet de taaiste verdediging en moest berustten in pionverlies en moest zijn koning zien te redden uit de wurggreep van Bartele. Deze leek de genadeklap uit te delen en Jacob gaf murw geslagen op. Te vroeg want de laatste zet van Bartele was een enorme blunder! De vraag is of hij na dameverlies wel door had gespeeld of de handdoek in de ring gegooid.

Melle had ook zwart tegen Pieter. In een bekende Siciliaan met tegengestelde rokades offerde Melle in het (te)  vroege middenspel een licht stuk voor 2 pionnen. Hij hoopte hiermee de aanval van Pieter af te remmen en zelf aan de andere kant te profiteren. De stukken van Pieter bleven inderdaad zettenlang erg wankel staan, terwijl de pionnen aan beide zijden oprukten. Snelheid in de aanval is dan geboden, dit mag dan zelfs enig materiaal kosten. Met een stuk minder en een zwartveldige loper die hier ook weinig aanvalskracht had, een moeilijke opgave  voor Melle. Pieter had wel keuze. Paardoffer met openbreken van de koningsstelling of pionwinst en openen van de d-lijn. Het eerste was heel interessant zo bleek tijdens de analyse maar Pieter koos het 2e. Melle reageerde niet optimaal, kreeg na een vorkje kwaliteitsverlies te slikken en even later gaf hij op.

Na een week rust zijn we er vast volgende week allemaal weer!