Koploper schaakcompetitie DTK verstevigt zijn positie

In een gezellig volle zevende ronde eindigden alle partijen in een beslissing. Beide Grijpskerkers wonnen vlot hun partij. Siep van Lieuwe en Derk van Elger.

De laatste partij werd gespeeld voor de bekercompetitie. Gezien het rating verschil kreeg Derk slechts 13 minuten op de klok. Weinig tijd om een goed plan te bedenken. Zijn tactiek werd het uitdelen van kleine plaagstootjes richting de stukken van Elger. Vooral de zwarte paarden werden daarvoor van stal gehaald.

René en Rick speelden een rustige opening, een Italiaanse variant van het vierpaardenspel, een gelijk opgaande partij totdat Rick plotseling een loper verloor. René liet daarna de buit niet meer ontsnappen.

Bij Bote en Jacob werd het een slag van het zware geschut. Met alleen de torens en dames op het bord, werden alle registers opengetrokken en werd er volop op de aanval gespeeld. Wiens aanval zou het snelste gaan? Bote trok aan het langste eind en zette mat midden op het bord. 

Bij Anne Dirk en Jan kwam een Weense partij op het bord. Op de 6e zet week wit af van de theorie door een loperruil aan te bieden. In een poging zijn loper toch op het bord te houden zag Anne Dirk te laat dat er een vorkje met een pion in de stelling kwam. Dit kwam hem duur te staan en kreeg hij een pion voor een stuk en wat vage compensatie. De koning van Jan stond namelijk enigszins op de tocht. Verdedigen tegen een alles of niks aanval dus! Na dameruil was de angel uit de aanval en won Jan snel.

Bartele Bosma en Leffert Nicolai speelden een Konings Indische partij. Het werd een wat langere zit. Terwijl de rest van de partijen al lang waren beëindigd, werd hier nog volop gestreden. De toeschouwers verschilden lang van mening over de afloop. Na veel laveren leek het dat Bartele iets voordeel had, maar een afwikkeling van stukken leverde een toreneindspel op waar zwart meer activiteit had en Bartele nauwkeurig moest verdedigen. Nadat Leffert met de koning door het centrum kon binnendringen was de witte stelling niet meer houdbaar.

De uitslagen:
Beker: Elger Kingma – Derk Schuttel 0 -1

Jacob Spijkerman – Bote de Haan 0 - 1
Anne Dirk de Jong – Jan van Paassen 0 – 1
Bartele Bosma – Leffert Nicolai 0 – 1
Lieuwe van der Veen – Siep Postma 0 – 1
René Wijnstra – Rick Weggen 1 - 0

Door zijn winst en het verlies van punten van de vier naaste achtervolgers heeft Jan zijn positie flink verstevigd.