Schaakveld DTK schuift in elkaar

Het grootste deel van de jeugd had op 11 november iets anders aan zijn hoofd dan schaken, vandaar dat er slechts 2 jongens voor de training kwamen. Op de site van de KNSB kwam ik tegen dat onze Hendrik Heikamp in oktober de landelijke ranglijst met ratingstijgers aanvoert.

Het 2e team speelde een bekerwedstrijd tegen Emmeloord 2, zo’n beetje het verste hemelsbreed wat je qua loting kunt treffen. Na loting bleek dat wij op de oneven borden wit hadden. Na een foutje hier en daar werd het rond elf uur spannend. Wist Bartele op het 2e bord de stand gelijk te trekken? En ja, gelijk 2-2 met winst voor alle zwartspelers! Een unicum? Hierna hadden onze jongens het kruit verschoten en leek het af te gaan op een kansloze 0-4. Door een reglementaire fout, het slaan van de koning, werd het alsnog 1-3. Uitgeschakeld voor de beker.

Jan Bergmans kon zich, in zijn eerste partij van het jaar, inspelen tegen Lieuwe. Hij won soepel en is het spelletje dus nog niet verleerd.

Vrij snel daarna enig gezucht en gekreun bij Siep en Jan van Paassen. Na een wilde opening aan beide zijden, had Jan geblunderd en gaf hij op. Derk speelde tegen Bote en leek in het middenspel erg goed te staan. Bote nam risico’s met een lange rokade en Derk onderschatte de tegenkansen. De lopers van Bote kwamen tot leven. Bote had beet en liet niet meer los. Een prachtige overwinning. Omdat Rick, als wedstrijdleider van het bekerteam, even op moest treden werd zijn partij stilgelegd. Nadat de rook opgetrokken was, wist hij ook dat verder spelen geen zin had en gaf hij zijn verlies toe tegen Melle.

Door het verlies van beide koplopers en het halen van punten op de ranglijst van de zeven achtervolgers schuift het veld helemaal in elkaar. De afstand tussen nummer 1 en nummer 9 lijkt amper meer dan 1 winstpartij! Het belooft een spannend vervolg van de competitie te worden!

De uitslagen:
Derk Schuttel – Bote de Haan 0-1
Jan Bergmans – Lieuwe van der Veen 1-0
Melle Bosma – Rick Weggen 1-0
Siep Postma – Jan van Paassen 1-0