Veel strijd in 9e ronde DTK

De jeugd gaf het goede voorbeeld door enthousiast en met veel lawaai (aangestoken door de disco in de nevenzaal?) zich op het schaken te storten. We mochten een nieuw lid begroeten die zich verder in ons mooie spel wil bekwamen.

Er stond 1 bekerwedstrijd op het programma. Anne-Dirk speelde een soort van Londen systeem en kwam enigszins gedrukt te staan. Hij besloot een pion te geven voor wat ruimte, maar gaf daarvoor wel een centrum vrijpion aan Melle. Het spel bewoog zich over beide vleugels om het centrum heen. Kleine dreigingen losten elkaar af, maar werden ook weer geneutraliseerd. Melle stond beter en Anne-Dirk besloot daarom een stuk te offeren voor twee pionnen. Melle nam het niet aan, evenals een 2e stukoffer. Dit bleek onterecht en hierna stortte zijn stelling helemaal in.

Vier partijen in de interne competitie. Koploper Jan van Paassen mocht die positie verdedigen tegen Sven. In een Siciliaan offerde zwart vlak na de opening op dubieuze wijze een kwaliteit. Sven had wel enige compensatie, maar niet echt voldoende. Om dit te vergroten moest hij zijn prachtige zwartveldige loper opgeven voor het veroveren van een pion. Hierop trok wit ten aanval richting de koning over de zwarte velden. Sven kon zijn stukken echter steeds beter neerzetten. Daarom bood Jan remise aan. Sven speelde door en wist plotseling de witte dame in te sluiten met een niet voor de hand liggende torenzet Ta4. Jan moet daarom, voor even (?) afscheid nemen van zijn toppositie.

Leffert speelde een eenvoudige partij tegen Lieuwe en boekte daarmee zijn tweede overwinning van het seizoen en rukt op in het middenveld.

Bote en René speelden een open partij. Bote kreeg het loperpaar, maar moest het centrum aan René laten. Na dame ruil werd een paard van René bovendien nog ijzersterk en konden zijn pionnen oprukken. Met een stukoffer probeerde Bote het tij te keren, maar het was vruchteloos. Met een matdreiging boven het hoofd gooide Bote de handdoek in de ring.

Siep en Derk, dorpsgenoten en allang clubgenoten kruisten de degens eens in een Franse partij. Wit kwam een tikje beter uit de opening en hoopte te profiteren van zijn ontwikkelingsvoorsprong. Een pionoffer nam Derk aan en moest even beducht zijn op zijn dame die in het open veld stond. Siep wilde de ruil van deze sterke stukken vermijden en gaf Derk de kans op een gemene combinatie. Er restte Siep niets anders dan een alles of niks aanval op de zwarte koning. Een stukoffer bracht echter
geen concrete aanvalskansen. Derk won, op zijn Frans.


Partijen in Ronde 9 - 18-11-2022.
1 Jan van Paassen - Sven Broersma                   0-1
2 Siep Postma - Derk Schuttel                           0-1
3 Bote de Haan - René Wijnstra                        0-1
4 Leffert Nicolai - Lieuwe vd Veen                    1-0
Interne bekercompetitie
1 Anne Dirk de Jong - Melle Bosma                    1-0

Volgende week hebben we onze 2 e rapid avond, maar in december zal de strijd in de interne competitie zich verder ontbranden. Derk mag zich even koesteren als nieuwe lijstaanvoerder maar de achtervolgers staan op korte afstand.