Bekerschermutselingen

Met een opkomst van 13 senioren mochten we deze 10e speelavond niet klagen. Melle trof het oneven en een bye. Echt ongelukkig was hij hier niet mee! Er stonden twee bekerwedstrijden op het programma. Beide met een groot ratingverschil en dus met maximaal verschil in bedenktijd. 13 tegen 90 minuten!

Wat is dan de beste tactiek voor de zwakkere speler? Snel spelen om tegenstander in tijdnood te brengen of juist meer tijd gebruiken om nauwkeuriger te rekenen. Daarmee geef je de tegenstander wel lucht en moet je niet te voorspelbaar spelen. Jurjen paste tegen Jan van Paassen de eerste tactiek toe. Het gevolg was dat Jan weliswaar een stuk won maar niet in staat was om in de resterende tijd de partij winnend af te sluiten.

In de andere bekerwedstrijd koos René tegen Sven voor de tweede optie. Met een paardoffer en ongelijk materiaal probeerde hij Sven op het verkeerde been te zetten. Sven bleef geconcentreerd en benutte ook de bedenktijd van René. Na verlies van zijn vrijpion waren de kansen voor René verkeken. Sven speelde het eindspel snel. Het blijft de vraag of de snelle tactiek de beste is, want het wordt dan een soort rapid partij waarbij de betere schaker meestal wel wint.

Voor de interne competitie werden vier partijen gespeeld. Rick won gedecideerd van Lieuwe en Jan Bergmans van de tegenspartelende Jacob. In de partij tussen Siep en Bote kwam een tegengestelde rokade op het bord. Dit zorgt meestal voor het nodige vuurwerk. Ook deze keer. Toen de rookwolken opgetrokken waren was de conclusie duidelijk. Bote had zijn tegenstander in de luren gelegd en ging met de eer strijken.

De langste partij van de avond kwam op naam van Derk en Anne-Dirk. In een Caro-Kann, voor de liefhebber “de doorschuifvariant”, ging het de hele partij min of meer gelijk op. Kleine kansjes werden geneutraliseerd en de voorspelling dat er een remise aanbod zou komen was dan ook niet moeilijk. Na acceptatie leek de analyse een klein plusje voor Derk aan te geven. De computer dacht er echter anders over en gaf een score van 0.00!

De uitslagen:

Derk Schuttel - Anne Dirk de Jong             ½-½
Siep Postma - Bote de Haan                      0-1
Jacob Spijkerman - Jan Bergmans              0-1
Rick Weggen - Lieuwe vd Veen                  1-0

Interne bekercompetitie

Jurjen Noorlander - Jan van Paasen            1-0
René Wijnstra - Swen Broersma                  0-1