De schaakjeugd laat van zich horen.

Na de gezellige jeugdtraining, waarbij het tiental jongens eerst les kreeg en daarna een korte partij speelde, was het de beurt aan de “volwassenen”. Ook twee van de jeugdspelers gingen de strijd aan in de interne competitie.

Elger speelde met wit tegen Jacob een wel hele korte partij. In gedachten bij een soort 3 paardenspel in de nahand, ging hij iets te voortvarend van start. Een eigen pion blokkeerde helaas een verdedigingslijn en in plaats van een stevige aanval met zijn paard, sneuvelde dit stuk juist. In een poging om tegenspel te krijgen ging er nog meer materiaal verloren en was het Jacob die snel won.

Jurjen, de andere jeugdspeler, speelde juist de langste partij van de avond en ook van zijn leven. Bote was zijn geroutineerde tegenstander. Bote kwam slecht uit de opening en kreeg zijn stukken maar moeizaam in het spel. Jurjen speelde rustig verder en won een kwaliteit in het middenspel en gaf deze een paar zetten later onnodig terug.

In deze stelling had Jurjen een klein voordeeltje vast kunnen houden door de loper te slaan. Hij besloot (misschien vermoeidheid zo laat op de avond?) echter om eerst het paard te slaan en had na Lb5 moeten knokken om niet te verliezen. Na De1 en Dd2 met ruil van de dames, werd het een eindspel met ongelijke lopers. Vaak remise maar in dit geval gaven de 2 extra pionnen van Jurjen de doorslag.

Ondanks een dagje hout kloven kon Jan van Paassen de houten stukken nog voldoende hanteren om van Lieuwe te winnen en hem nog enige tips te geven.

Bartele speelde met wit tegen René een Konings-Indische partij. Na ruil van meerdere stukken bleef de loper van René sterker en zag Bartele geen andere kans dan een pion te offeren. Optisch en technisch leek dit gewonnen voor René. 3 tegen 1 pion op de ene vleugel en 3 tegen 4 op de andere. 1 Pion ruilen op de eerste vleugel en met de koning de andere zijde in bedwang houden. Door te snel zijn randpion op te spelen maakte René het zichzelf onnodig moeilijk en berustte hij uiteindelijk in remise.

De twee Grijpskerkers, Derk en Siep, bestreden elkaar deze keer in een Philidor verdediging. Siep dacht het initiatief te kunnen grijpen in het centrum, maar kwam van een koude kermis thuis. Derk nam het heft in handen en moest alleen de wanhoop uitval van Siep pareren om daarna gemakkelijk te winnen.

Het gevecht in de subtop ging tussen Anne-Dirk en Melle. In het middenspel won Anne-Dirk twee pionnen en was de koningsstelling van Melle verminkt. In een poging om tegenspel te krijgen, sloeg Melle een vergiftigde pion op g7 en kon meteen opgeven. 

“Het blijft een interessant spel” en met enthousiaste jeugdspelers worden de avonden steeds leuker.