Intern ronde 6

In de zesde ronde stonden er vier partijen op het programma. Na de volle zaal een week eerder bij de rapid was het even wennen met een minder aantal spelers op de gewone speelavond.

Als eerste was de partij tussen Siep Postma en Lieuwe van der Veen, de man die als het kan elke schaakavond aanwezig is, klaar. Siep wist daarbij de partij naar zijn hand te zetten.

De jeugdige koploper Hendrik Heikamp moest het met de zwarte stukken opnemen tegen de nog ongeslagen Leffert Nicolai. Er kwam vrij vlot een scherpe Siciliaanse Draak op het bord met tegengestelde rokades. Wit gaat volop in de aanval op de koningsvleugel met een oprukkende h-pion en g-pion, zwart gaat volop in de aanval aan de andere zijde van het bord. Tempoverlies kan meteen de partij kosten. De legendarische Bobby Fischer zei eens dat normaliter wit het eerst komt in deze variant. Zo was het in ieder geval deze avond. Leffert kreeg vrij snel beslissend voordeel waar Hendrik geen goed antwoord meer op had.

Andere jeugdspeler Sebastiaan Houbst nam het met de zwarte stukken op tegen Melle Bosma. Er kwam een Caro Kann op het bord waar Sebastiaan een beetje onhandig zijn paard naar het centrum manouvreerde. Meteen werd de pionnenstructuur van Sebastiaan aangetast en stond Melle beter. Dit voordeel gaf Melle niet meer uit handen en hij wist de partij dan ook in zijn voordeel te beslissen.

De laatste partij die nog bezig was, was die tussen Anne-Dirk de Jong en Jan van Paassen. Er kwam een rustige Londen variant op het bord waarin Anne-Dirk de rokade achterwege liet. De bedoeling was duidelijk, een aanval opzetten op de zwarte koning. Helaas voor Anne-Dirk kwam hij hierdoor in de problemen op de damevleugel via een dameschaak en verloor hij de a-pion. Een oprukkende a-pion van Jan en een ongelukkige stand van de witte dame op a1 waren tenslotte voldoende voor de winst van Jan.