Ronde 12 intern

In ronde 12 werden er vier partijen gespeeld. Koploper Hendrik Heikamp speelde deze avond voor de bekercompetitie tegen competitieleider Siep Postma. Hij wist zijn partij te winnen en bekert dan ook door naar de volgende ronde.

Sebastiaan Houpst speelde met de witte stukken tegen Bartele Bosma. Het werd een soort Colle opening, waarbij hij met de witte stukken iets meer activiteit kreeg vanuit de opening. Na een dubieuze opstoot van de e-pion naar e4 kreeg Bartele meer tegenspel. Sebastiaan verloor op de damevleugel een belangrijke pion en Bartele leek met een gevaarlijk mat te dreigen. Bartele kreeg vervolgens de overhand en trok de winst in het eindspel naar zich toe. Sebastiaan gaf achteraf nog aan dat, ondanks de verliespartij, dit weer een mooi leermoment was en een mooie partij. 

Jan van Paassen wist zijn partij tegen Lieuwe van der Veen te winnen. Door deze winst staat hij op dit moment op de 6e plaats van de rangschikking.

De partij tussen Anne-Dirk de Jong en René Wijnstra kende een zeer spannend verloop. René opende met de zwarte stukken met het zogenaamde Englund gambiet (1.d4 e5), ontwikkelde zijn stukken snel en er ontstond een stelling met tegengestelde rokades. René speelde meteen volop de aanval richting de witte koningsstelling. Op zich was er voor Anne-Dirk nog weinig aan de hand, maar een ongelukkige paardzet van Anne-Dirk leek de inleiding te worden voor een beslissende aanval van René. Anne-Dirk liet zich in de luren leggen en een paar zetten later was het ineens mat.

De langste partij was de partij tussen Melle en Derk. Het was dan ook de enige partij die om tien uur nog bezig was. Voor de eerste 10 zetten werd er al veel tijd geconsumeerd, maar de opening bleek dan ook behoorlijk gecompliceerd. Derk, die net de jeugd nog les had gegeven, werd in de opening verrast, in een voor hem nieuwe Hongaarse variant. Hij zag het somber in en moest zich duidelijk herpakken. Melle had als een echte jeugdspeler zijn dame vroeg in het spel gebracht en moest in het vervolg erg goed opletten dat er geen vervelend vorkje met het paard kwam. In het middenspel won Derk een pion maar Melle had daarvoor zeker compensatie met een sterk paard op d6. Na nog een pionwinst kreeg Derk wel wat meer moed toen ook zijn stukken enigszins tot leven kwamen. De toeschouwers, die net gebruik hadden gemaakt van de laatste ronde van Ton, de barkeeper, verheugden zich al op een interessant eindspel. Maar opeens tekenden beide heren de vrede en kwamen remise overeen, de toekijkers in verwarring achterlatend!