Snelle interne ronde

In de 23e ronde van de interne competitie waren er wederom vier partijen te noteren. Alle partijen waren vrij vroeg klaar, ook omdat de jongere schakers met een korter tempo spelen.

Jacob speelde tegen de altijd weer met plezier spelende Lieuwe. Lieuwe verloor enkele tempi waardoor Jacob langzamerhand de overhand kreeg en de partij naar winst kon leiden.

Koploper in de interne competitie is de Friese jeugdkampioen Hendrik Heikamp en hij moest het deze avond opnemen tegen Leffert. Beide spelers kozen voor actief spel waarbij wit koos voor lang rokeren en zwart voor kort. Met wisselende kansen miste Leffert, die ook tegen de tijd begon te vechten, op een gegeven moment groot voordeel in de partij waarna Hendrik het initiatief naar zich toe kon trekken. Via de h-lijn wist hij de partij via een mooi mat te beslissen. Door deze winst wist hij de koppositie te verstevigen. Ook omdat naaste belager Derk deze avond niet verder kwam dan remise. In zijn onderlinge partij tegen de jonge Sebastiaan kwam hij met zwart beter te staan, maar Sebastiaan wist de partij toch nog naar remise te leiden.

Tenslotte was er nog de partij tussen Jan van Paassen en Bartele Bosma. Jan week met de witte stukken al snel af van de theoretische paden van de afruilvariant in de Franse opening door op het verkeerde moment c4 te spelen. Het vervolg van het spel speelde zich hierna grotendeels rond het centrum af waarbij zwart over het algemeen wel beter stond. Alles wees erop dat dit wel eens een lange partij zou kunnen gaan worden. Iets wat aan de Bosma-tjes wel toevertrouwd is. Op een gegeven moment dacht Bartele in het centrum voordeel te krijgen met het slaan van de pion op d4 met de nodige afruil van stukken als dames en torens. Echter sloeg Jan genadeloos toe met een aftrekschaak op f6, waardoor hij een kwaliteit en het initiatief won. Een eindspel volgde met 5 pionnen en een loper voor Bartele tegen eveneens 5 pionnen maar met een toren voor Jan. Dit kon nog wel eens nachtwerk gaan worden, maar doordat Bartele zijn loper toch niet goed wist te positioneren kon Jan met zijn toren een tweetal pionnen veroveren, waarna Bartele na 43 zetten de handdoek in de ring gooide.