DTK in felle strijd ten onder tegen Philidor 2

De eerste wedstrijd van 2019 was meteen de belangrijkste van het seizoen. Immers, Philidor 2 stond soeverein bovenaan waar DTK al punten heeft gemorst. Wilden we hen bijhalen (en misschien voorbijgaan) dan moest deze tegenstander verslagen worden. Het werd dan ook een strijdlustige wedstrijd waarbij de partijen aan bord 3 en 4 pas tegen middernacht afgelopen waren.


De partij aan bord 2 was als eerste klaar. Bart Lemstra speelde met zwart tegen Egbert Wind. Aanvankelijk leek het gelijk op te gaan; Bart won het loperpaar maar wit kreeg daar druk tegen het zwarte centrum voor terug. Het was even zoeken voor Bart maar toen hij plots de tactische greep Lxb4! kon spelen leek hij een gezonde pion voor te komen. Helaas ging hij vlak hierna in de fout, waardoor hij de pion terug moest geven en er afgewikkeld werd naar een potremise eindspel van ongelijke lopers.

Aan bord 1 speelde ondergetekende tegen Marcel Vermaat. In een gesloten stelling leek er vrij weinig aan de hand, maar Marcel speelde misschien iets te snel op afruil van stukken. Hierdoor kon ik het stukoffer Lxh6! spelen. Zwart nam het terecht niet aan en ruilde in plaats daarvan de dames, maar dat betekende een eindspel met pluspion voor wit. Met loper + paard voor wit tegen twee paarden voor zwart in een nog steeds behoorlijk gesloten stelling was het moeilijk om vooruitgang te boeken, maar lukte dat wel stukje bij beetje. Helaas was ik enkele keren onnauwkeurig waardoor ik de winst miste. Een voorbeeld:Hier is het winstplan om het witte paard naar g5 te spelen om e6 aan te vallen (en tegelijk f7 aan de zwarte koning te ontnemen), en dan g3-g4 en h4-h5 te spelen om op de h-lijn een vrijpion te creeëren. Ik speelde ongeduldig 39. g4? fxg4 40 fxg4 Pc3! en zwart krijgt plots tegenkansen door zijn paard te activeren dat nu bijvoorbeeld naar e4 kan. Er volgde 41. Pe1 a4! (liquideert de damevleugel) 42. bxa4 Pxa4 43. Pd3?! Pc3 en hoewel de stelling nog lang kansrijk was voor wit eindigde het uiteindelijk in remise. In plaats van 39. g4 is 39. Kd3! (om te voorkomen dat de zwarte paarden actief worden) en daarna pas 40. g4 fxg4 41. fxg4 gevolgd door Pe1-f3-g5 beslissend. Als zwart geen fxg4 speelt dan volgt de maneouvre Pe1-g2-f4-h3-g5. En op zet 43 is 43. Pf3! (dreigt weer Pg5) winnend, het paardeindspel na 43. ..Pxc5 44. dxc5 is gewonnen voor wit.

Pieter speelde aan bord 3 tegen Rein de Boer. De opening leek redelijk gelijk op te gaan. Het leek een beetje vreemd wat Pieter deed, hij liep twee dubbelpionnen op, maar hij kreeg wel mooie aanvalskansen. Zwart moest nauwkeurig verdedigen en deed dat adequaat. Toen de tijdnoodfase begon werd Pieters initiatief door Rein overgenomen. Het eindspel ging van dame+toren naar toreneindspel, waarbij Pieter wel steeds de mindere pionstructuur had. Toen de torens ook afgeruild werden kwam er een interessant pionneneindspel op het bord. Hierin, toonde Migchiel de Jong na afloop aan, zat er voor de zwartspeler een winst verscholen. Maar toegegeven had het ook behoorlijk fout kunnen gaan voor zwart. Zoals het ging konden beide koningen niet elkaars stelling binnendringen en werd ook deze partij remise.

Dus kwam het op bord 4 aan. Ook hier een felle strijd, tussen Sven Broersma en Eelke Heidinga. Het eerste deel van de partij leek voor Sven te zijn, die een gevaarlijke aanval op de witte koning begon. In de complicaties ging het ergens fout; Sven verloor een stuk tegen enkele pionnen. Belangrijker was dat hij het initiatief langzamerhand ook kwijt raakte. In de uitvluggerfase was het voor Sven puur verdedigen en hopen dat wit er niet doorheen zou breken of een blunder zou maken in de aanval. Alhoewel wit het zichzelf niet erg gemakkelijk maakte (geen schande gezien de tijdnood en de twintig man die om het bord heen stonden) kwam er na veel zetten toch ondekbaar mat op het bord.

Zo eindigde de titanenstrijd in klasse 1A in winst voor Philidor 2. Waarschijnlijk was het qua spel onze beste wedstrijd tot nu toe, maar daar ligt eigenlijk ook het probleem: we speelden dit seizoen tot aan deze wedstrijd ronduit matig, waardoor we bij het begin van de wedstrijd reeds 2 matchpunten en 5 bordpunten achterstonden op Philidor. Na dit verlies is dat dus 4 matchpunten en 6 bordpunten en moeten er wel heel gekke dingen gebeuren willen wij nog kampioen worden. Voor ons geldt dat we de drie resterende wedstrijden gewoon moeten winnen en in ieder geval de tweede plek veilig stellen, dat zijn we aan onze stand verplicht.