DTK 2 wint van Bakkeveen 2

In de externe competitie gaat het de drie teams van DTK goed voor de wind. Allereerst wist het derde team met 3-1 te winnen van Bakkeveen 4, was het eerste team met 3,5-0,5 te sterk voor Sneek 1 en behaalde het tweede team ook een goed resultaat met een 3-1 winst op het tweede team van Bakkeveen. Ondanks het ratingverschil duurde het wel even voordat de eerste partij was uitgespeeld.

Dat was de partij tussen Wiebe Hoekstra en Pieter Bronsema op bord 1. In de opening greep Pieter meteen het initiatief en kreeg meer ruimte. Zijn tegenstander liet hem toe twee torens op de zevende lijn te plaatsen en door een foutje verloor de Bakkevener de kwaliteit. In het vervolg had Pieter met ook nog eens een vrije a-pion een sterke troef in handen en tenslotte leverde het grote overwicht de winst van de partij op.

Jan van Paassen speelde op bord 3 tegen Robin Baines en kwam in een Pirc opening goed uit de startblokken. Door een onhandige torenzet van Robin won Jan de kwaliteit en stond hij meteen ook veel beter. Jan leek in het vervolg zoekende, alsof hij geen goed plan kon vinden om de stelling over de streep te trekken en terwijl er eigenlijk nog niet veel aan de hand was deed Jan zichzelf de das om door zijn dame weg te halen uit de verdedigslinie. Meteen was het ook voorbij. Een toren sloeg in als een bom op f2 en meteen kon Jan opgeven.

Op bord 2 speelde Leffert Nicolai met de zwarte stukken tegen Anne van Streun en kreeg de zogenaamde Nimzowitsch-Larsen aanval tegen zich gespeeld, gekenmerkt door de 1.b3 opening. Zijn opponent hanteerde de opening beter dan Leffert en kreeg een behoorlijk overwicht. Alleen de scherpte ontbrak daarbij en een incorrect stukoffer op de zwarte koningsstelling bleek meteen de ommekeer in de partij. Leffert kwam beter te staan en had daarbij een sterke vrije h-pion die op zou rukken naar de achterste lijn. Zover zou het niet komen, omdat Anne zijn toren verloor en de partij kon opgeven.

De partij tussen Gerrit Meppelink en Anne-Dirk de Jong op bord 4 was lange tijd een positioneel gevecht, waarbij de Bakkevener in het middenspel iets voordeliger stond. Door een foute torenzet van Gerrit keerden de kansen en was het Anne-Dirk die ineens veel beter kwam te staan. Anne-Dirk kreeg een sterke vrijpion op de b-lijn die ten koste van een stuk tegengehouden moest worden. Door dit voordeel kon Anne-Dirk daarna de winst eenvoudig naar zich toe trekken.

Bakkeveen 2 - DTK 2 1-3
Wiebe Hoekstra - Pieter Bronsema 0-1
Anne van Streun - Leffert Nicolai 0-1
Robin Baines - Jan van Paassen 1-0
Gerrit Meppelink - Anne-Dirk de Jong 0-1