De Wraak van Workum

“Helaas was er geen vierde Bosma beschikbaar”, verzuchtte Bartele na zijn partij in Workum als antwoord op Weggen’s opmerking over het hoge gehalte Bosma’s in het team van DTK2.

En dat terwijl Rick al binnen een half uur het eerste punt voor de club binnen haalde. Zijn tegenstander, Anton Siemonsma, verzuimde de open diagonaal tussen zijn Koning en Dame te verdedigen, waarop Rick de zwarte koningin met een dodelijke loper-penning schaakte. Anton speelde nog even door maar toen Rick met zijn blanke Dame op verdere rooftocht ging gaf de ODI-speler op. De heenreis duurde bijna twee keer zo lang als deze hele partij, en Rick overwoog nog de trein naar huis te nemen.  Zijn nieuwsgierigheid naar het verloop van de Bosma-matches weerhield hem daarvan.

Zoals gebruikelijk namen de Bosma’s de tijd en speelden ze een hun degelijke type Bosma-schaak. Daar hadden ze bij ODI niet echt antwoord op en zo schuifelden ze alle drie richting overwinning.

Hoewel? De jongste meegereisde Bosma bracht zichzelf aan het eerste bord behoorlijk in tijdnood. In een moeilijk winbaar pionnen-eindspel bood André tot drie keer toe remise aan, maar dit negeerde ODI-teamcaptain Pieter de Boer stoïcijns. Met nog een paar seconden op de klok deed André een poging tot doorbraak – de klok gaf hem gelukkig er bij elke zet weer 15 tellen bij – en bij het antwoord op deze gedurfde zetten ging Pieter de Boer in de fout, en gaf vrijwel direct hierna op.

Bartele had intussen zijn overwinning op Siemon de Groot aan het vierde bord al binnen en zo was ook de buit binnen. Melle was als enige nog in slag met zijn ODI-opponente  Janine de Boer.  En hoewel we weten dat de Bosma’s altijd met respect met de dames omgaan, schroomde Melle niet deze Workumse aan de DTK-zegekar te binden en zo het vierde punt binnen te halen.

De nachtelijke terugreis verliep in goede stemming. Vorig jaar ging het niet goed in het elf-steden-stadje. Rick dacht terug aan hoe hij ook toen mocht invallen en hoe hij een gewonnen stelling volledig uit handen gaf. Eén van de Bosma’s deed dat in de vorige ODI-DTK2-clash ook. Beiden hadden ze nu hun wraak. Rick zal geen voornaam noemen van deze Bosma maar in zijn BMW zette deze speler kort na middernacht het tweede team van DTK veilig in Buitenpost af.

Rick mijmerde nog wat toen hij naar huis reed en dacht: “Laat die Bosma’s maar schuiven”.

ODI (1503) – DTK 2 (1553) 0-4
1. Pieter de Boer (1786) – André Bosma (1760) 0-1
2. Janine de Boer (1474) – Melle Bosma (1600) 0-1
3. Anton Siemonsma (1366) – Rick Weggen (1338) 0-1
4. Siemon de Groot (1387) – Bartele Bosma (1514) 0-1