Enerverende week DTK

Deze week kreeg de bekerwedstrijd DTK2 tegen Emmeloord nog een staartje. Eerst was er al de commotie in de verlenging met een reglementaire uitslag tot gevolg en de uitschakeling van het bekerteam.

Bij controle door de competitieleider van de FSB bleek dat de invaller van Emmeloord een te hoge rating had om in te mogen vallen. Zijn overwinning werd omgezet in een nederlaag, waardoor ons 2e alsnog verder bekert, in januari tegen Franeker. Nog een geluk was dat onze invaller onder het teamgemiddelde bleef met zijn rating.

In september hielden we een voorronde Schaak-Off in Buitenpost en plaatsten zich 4 spelers voor de regionale finales. Arjan de Vries en Derk kozen voor het toernooi in Groningen en Hendrik en Jurjen voor Leeuwarden. Arjan, een jeugdtalent uit Briltil, wist zich te plaatsen voor de landelijke finale. Ons eigen jeugdtalent Hendrik Heikamp, deed dit seizoen al veel ervaring op tijdens verschillende jeugdtoernooien en deed het buitengewoon goed in “De Rode Loper”. Hij wist alle drie partijen te winnen (geweldig!) en mag op 4 december zijn kansen beproeven in Amersfoort.

De senioren speelden ronde 6-10 van de Rapidcompetitie. Rapid: een balans tussen snelheid, accuratesse, kennis, risico nemen etc. De zetten hoeven niet helemaal te kloppen maar er wel actief en gevaarlijk uitzien.

Misschien een typische “Rapid” stelling? Niet direct te verwachten in een normale partij, met tegengestelde rokade, een paard aan de rand, een opgerukte vrijpion etc. Het zwarte paard komt van c6 en houdt de a-lijn nog even gesloten. De alternatieven Pa7 en Pb8 zien er minder aantrekkelijk uit, maar zijn beslist taaier. Nu volgt c4 met min of meer verplicht slaan. Alle witte stukken komen tot leven via schaakjes en aanvallen op de zwarte dame.

Hopelijk een rustig weekend voor de gemiddelde DTK-er om zo volgende week vrijdag weer een boeiende partij te spelen.